Skupinska razstava GOZD / IL BOSCO

20/apr/2017 02.35.37 Segno Contatta l'autore

Questo comunicato è stato pubblicato più di 3 mesi fa. Le informazioni su questa pagina potrebbero non essere attendibili.

Kulturno društvo za umetnost KONS:

GOZD / IL BOSCO

skupinska razstava

umetniki:

Matjaž Hmeljak, Pavel Hrovatin, Cristian Lavrenčič,

Klavdija Marušič, Živa Pahor, Sandi Renko,

Deziderij Švara in Andrea Verdelago

Kurator razstave: Denis Volk

Preddverje Slovenskega stalnega gledališča Trst

Odprtje: četrtek, 20. aprila 2017, ob 20. uri

Razstavo si bo mogoče ogledati do 15. maja 2017, v času odprtja gledališča.

Skupinska razstava GOZD / IL BOSCO

Kulturno društvo za umetnost KONS iz Trsta prireja likovno razstavo z naslovom Gozd / Il bosco v preddverju Slovenskega stalnega gledališča v Trstu, Ulica Petronio 4.

Odprtje razstave bo 20. aprila 2017, ob 20. uri v Slovenskem stalnem gledališču Trst.

Razstava, ki sovpada s premiero gledališke predstave Grozljiva lepota, je delni vpogled v snovanje nekaterih zamejskih likovnih ustvarjalcev, ki se občasno predstavljajo publiki na skupinskih razstavah.

Vodilo in omejitev za umetnike predstavlja enoten format slike, to je 80 x 20 cm. V sami vsebini ali tehnični izvedbi umetniki niso omejeni in ustvarjajo v svojem prepoznavnemu slogu. Dela so iz enega kosa ali diptihi. Sam format spominja na drevesna debla v gozdu, v katerem lahko doživljamo tako lepe trenutke kot tudi trenutke groze in strahu. To občutenje pa je del koncepta razstave, ki jo povezuje z gledališko igro in življenjem, zato naslov razstave Gozd / Il bosco.

Razstavljena dela imajo nekatere skupne značilnosti, na podlagi katerih jih lahko združujemo v skupine. V skupini »geometričnih« del avtorji raziskujejo kompozicijske, vizualne ali optične učinke likov ali z reduciranimi likovnimi sredstvi upodabljajo naravo. Drugi se lotevajo ekoloških tem ali te teme sama dela nakazujejo. Še ena skupina del predstavlja prizore iz okolja, narave ali vsakdanjega življenja, včasih tudi humorno.

Razstavljena dela so zasnovali Matjaž Hmeljak, Pavel Hrovatin, Cristian Lavrenčič, Klavdija Marušič, Živa Pahor, Sandi Renko, Deziderij Švara in Andrea Verdelago.

Kurator razstave je Denis Volk.

Razstavo si bo mogoče ogledati do 15. maja 2017, v času odprtja gledališča.

Sandi Renko: TAPEKUBIKBN 117, 2017, aerografija na valoviti lepenki, akril, 80 x 20 cm

Kulturno društvo za umetnost KONS je naslednik »Društva zamejskih likovnikov«, ki je delovalo v Trstu in v Gorici v preteklih desetletjih. Društvo deluje na področju vizualne umetnosti v najširšem pomenu besede, saj združuje likovnike, slikarje, kiparje, fotografe, grafične in multimedijske oblikovalce, režiserje, arhitekte, amaterje in ljubitelje umetnosti – skratka vse, ki spoštujejo umetnost.

Matjaž Hmeljak: Z glavo v oblakih, 2017, diptih, digitalni kolaž, 80 x 20 cm

Lepota gozda

Ob premieri gledališke predstave Grozljiva lepota, ki obravnava minljivost človeka v večni naravi, so članice in člani Kulturnega društva za umetnost KONS pripravili likovno razstavo. Enotnost formata 80 x 20 cm je za umetnice in umetnike edina obveznost, ki pa jih ne omejuje v tehniki ali vsebini. V razstavljena dela so tako vnesli svoj slog ter v njih razvili lastne ideje ali pripovedi.

Dela pokončnega formata od daleč spominjajo na debla dreves v gozdu, ki so tam največje in najopaznejše rastline, saj v tem okolju naprej vidimo drevesa. Gozd je tudi sinonim za združbo dreves, ki so si na prvi pogled zelo podobna, pri pazljivejšem opazovanju pa zaznamo številne razlike. Drevesa različnih vrst ohranjajo vrstne značilnosti in posebnosti, kar se kaže v velikosti, višini in obliki krošenj, v obliki debla in strukturi lubja. Lubje je tako značilno, da lahko služi za prepoznavo drevesne vrste ali sorodnih vrst.

Če drevesna debla primerjamo z razstavljenimi likovnimi deli, lahko posamezno drevesno vrsto primerjamo s posameznim umetnikom ali umetnico, ki ima svoj značilen in prepoznaven slog. Med posameznimi pripadniki iste drevesne vrste sicer obstajajo številne razlike, kot so različna tudi dela v opusu posameznega avtorja ali avtorice.

Gozd doživljamo različno glede na to, kdaj ga obiščemo. V svetlem ali sončnem dnevu je vir številnih lepih prizorov, v nevihtnem vremenu, ko se temni, ali ponoči pa nas navdaja z negotovostjo, strahom ali celo grozo, kar lahko združimo kar v poimenovanju gledališke igre – grozljiva lepota. Podobno doživljamo posamezna likovna dela. Doživljanje v razponu od grozljivega do popolne lepote je tako skupno gozdu, likovni razstavi ali gledališki igri.

Na pričujoči razstavi številčnost avtoric in avtorjev prispeva k raznolikosti umetniških del tako po vsebini kot tudi po izvedbi; v razstavljenih delih pa lahko najdemo skupne značilnosti in jih združujemo v manjše skupine. Izrazitejša je »geometrična« skupina del, v katerih avtorji Sandi Renko, Andrea Verdelago in Deziderij Švara raziskujejo kompozicijske, vizualne ali optične učinke likov ali z reduciranimi likovnimi sredstvi upodabljajo naravo. Cristian Lavrenčič, Klavdija Marušič in Matjaž Hmeljak se lotevajo ekoloških tem ali jih dela nakazujejo. Prizore iz okolja, narave ali vsakdanjega življenja, včasih tudi na humoren način, upodablja Živa Pahor, Pavel Hrovatin pa za dele teh prizorov izkoristi kar vzorce na kamnu.

Razstava je hkrati delni pregled likovnega ustvarjanja zamejskih likovnikov, ki svoje umetniško snovanje občasno predstavljajo na skupinskih razstavah.

Denis Volk